True

Kaj je kombucha?
Zdravje se začne v črevesju

Kombucha - vse od A do Ž o tem čudežnem fermentiranem napitku


KOMBUCHA (ali kombuča) je fermentiran napitek na osnovi sladkanega črnega čaja, ki mu v sekundarni fermentaciji izbrani dodatki dajo okus.
So se pojavila nova vprašanja? Verjetno. Beri dalje! :)


Črni čaj fermentira s pomočjo SCOBY-ja, to je čajne gobe, ki je skupek živih baterij in kvasovk (vidiš ga na zgornji sliki - kot nek disk ali goba plava v tem kozarcu kombuche).


Eeeem, bakterije? Ja! In to take, ki so zate dobre in jih tvoje telo (natančneje črevesje) NUJNO potrebuje, da lahko normalno opravlja svoje funkcije. V črevesju so naravno prisotne (celo do 2 kg!), ker pa imamo dandanes zaradi slabih prehranjevalnih navad črevesje pogosto precej "zapacano", svoje delo opravljajo precej težje - ali pa komaj še zmorejo. Izpodrinejo jih lahko "slabe" bakterije, ki ti delajo škodo, njihovo delo pa prepoznaš v obliki raznoraznih prebavnih težav. S pitjem kombuche v črevesje vneseš dodatek dobrih bakterij, ki pomagajo ostalim dobrim, ki so tam že od prej.

  • Zakaj je to tako pomembno? Zlasti in predvsem zato, ker je črevesje vse preveč spregledan organ, v resnici pa je ključen za tvoje zdravje in dobro počutje. Je zibelka imunskega sistema, v kateri nastane kar 70 % vseh imunskih celic. Kombucha spodbuja čiščenje črevesja, kar pomeni, da lahko tvoje črevesje bolje opravlja svojo imunsko funkcijo in obenem iz hrane črpa več pomembnih hranil. Sčasoma umiri prebavne težave, mnogi redni pivci pa trdijo, da jim pomaga tudi pri lajšanju želodčnih težav.
    Fermentacija sladkanega črnega čaja pomeni, da vse te dobre bakterije in kvasovke počasi predelujejo sladkor v čaju (se z njim hranijo, zato je sladkor obvezna sestavina kombuche), sam črni čaj pa med primarno fermentacijo postane kiselkast, osvežilen in živ, lahko pa tudi že mehurčkast.

  • Kljub temu da v napitku ostane nekaj sladkorja, je energijska vrednost naše kombuche nizka, pa tudi sladkor je zaradi živih bakterij predelan do te mere, da po pričevanju številnih diabetikov sploh ne vpliva na dvig krvnega sladkorja. 

  • V sekundarni fermentaciji se temu pripravku dodajo dodatki za okus - v AYATANI so to vedno 100% naravni sadni sokovi, čaji, zelišča in začimbe (recimo limonina lupinica, cimet, meta, ingverjev sok ipd.).

  • Vse okuse v AYATANI sestavi eden največjih slovenskih mojstrov fermentacije, poznavalec kombuche in doktor biologije Martin Turjak, zato takšnih (inovativnih, uravnoteženih in naravnost božanskih) okusov kombuche ne najdeš kar tako.
    Kljub temu da je kombucha fermentirana, ne vsebuje alkohola*. Ker je živa, jo moraš hraniti na temp. do +8 °C. Piješ jo lahko že zjutraj, čez dan ali zvečer - kadar koli ti paše. Čeprav je njena primarna sestavina črni čaj, ne vsebuje veliko kofeina (zanemarljivo malo). 

  • Kombucha je poživljajoč napitek za vse tvoje čute, pa še dobra za zdravje. Polna je pomembnih vitaminov, antioksidantov, encimov, dobrih bakterij in kvasovk. Živa in okusna. Dobra za črevesje, metabolizem, imunski sistem, prebavo, razpoloženje in delež energije. Najboljša pijača vseh časov? Mogoče. 😉


Anže, vodja proizvodnje v AYATANI. 

*Zaradi naravne fermentacije lahko vsebuje sledi alkohola (podobno kot recimo kislo zelje, zelo zrela banana, domač iztisnjen jabolčni sok ipd.).

Na hitro o primarni in sekundarni fermentaciji kombuche

Kombucha fermentira dvakrat (tako kot tudi naš vodni kefir).

Med primarno fermentacijo bakterije in kvasovke iz SCOBY-ja (čajne gobe) povzročijo, da primarna sestavina kombuche )sladkan črni čaj) fermentira.

Med tem procesom se žive bakterije hranijo s sladkorjem in ga razgrajujejo.
Ta proces traja od 7 do 14 dni, odvisno od SCOBY-ja, čaja, temperature, sladkorja ...

Tu dobimo osnovno, "natur" kombucho, ki ji lahko v sekundarni fermentaciji dodajamo dodatke za okus.
Če kombucho v primarni fermentaciji pustimo fermentirati dlje časa, dobimo kombuchin kis. Ta je primeren za vse, za kar bi sicer uporabili navaden kis.

Del kombuche, ki smo jo dobili v primarni fermentaciji, prihranimo kot hrano za SCOBY, ki ga dodamo v naslednji sladkan črni čaj, pustimo, da fermenitra, odlijemo dobljeno kombucho in tako naprej ...

Ta proces je lahko "večen", pri tem pa dobivamo tudi vedno nove SCOBY-je, ki jih lahko shranimo ali pa oddamo naprej.


Sekundarna fermentacija 
Ko kombucha prvič fermentira, dobimo živo pijačo z vsemi prednostmi kombuche, ki je nevtralnega okusa. Ta kombucha je običajno še brez mehurčkov. Tej pijači dodamo sestavine, po katerih želimo, da ima okus. To so lahko sadje, zelenjava, zelišča, začimbe ... in sokovi/kaše iz njih.

Ta napitek pustimo, da fermentira še drugič. Pri tem postopku običajno nastanejo mehurčki. Da fermentacijo ustavimo, kombucho shranimo v hladilniku.

Tako, zdaj veš, kako nastane kombucha. Na tak način lahko pripraviš svojo, le kakovostne sestavine (SCOBY s šterter tekočino, črni čaj, sladkor) in prave pripomočke moraš imeti.

Lahko pa svojo vedno naročiš v >>> naši spletni trgovini >>>. Pripravljena je iz najkakovostnejših, večinoma lokalnih in BIO sestavin, po tradicionalnih postopkih v naši moderni proizvodnji.

Imaš še kaj vprašanj o kombuchi? Na najpogostejša vprašanja smo odgovorili v tem >>> Ultimativnem vodiču po kombuchi.>>>



IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: 

Vse informacije v tem članku in na našem spletnem mestu niso in ne predstavljajo zamenjave za uradno in strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo in/ali zdravljenje. Vse vsebine, vključno z besedili, grafikami, fotografijami in informacijami, ki so zapisane na tej strani ali so preko nje dostopne, so namenjene splošnemu izobraževanju in informiranju bralcev/obiskovalcev.

 

Preberi še ...

Sign in to leave a comment
Kombucha in imunska odpornost - kako lahko pitje kombuche okrepi tvoj imunski sistem?
Zdravje se začne v črevesju

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.