True

Ultimativni vodič o kombucha shotih

Kombucha shot ali kombuchin eliksir je poln koristnih sestavin, ki blagodejno vplivajo na naše telo in počutje. Vitamini in dobre bakterije, ki pomagajo našemu telesu tako pri fizičnem počutju ter prebavi kot tudi grajenju in krepitvi imunskega sistema, so ključni za vzdrževanje našega notranjega ravnovesja.  

1. Kaj je kombucha shot?

Na kratko povedano je kombucha shot skoncentrirana kombucha z dodanimi okusi. 

2. Zakaj rečemo skoncentrirana kombucha? 

Ker pustimo kombucho fermentirati tako dolgo, da dobimo iz nje kombuchin kis. 

3. Kaj je kombuchin kis?

To je kombucha, ki jo v primarni fermentaciji pustimo fermentirati tako dolgo, da kislina prevzame celoten okus. 
Postopek je enak kot pri izdelavi kombuche. Razlika je le ta, da ko pustimo SCOBY brez hrane (sladkorja in čaja) , osnova postaja vse bolj kisla.

4. Kakšen okus ima kombucha shot?

Pri pitju nikoli zelo ne okusimo kisline, ki prihaja od kisa, saj ga ostale sestavine zelo zakrijejo. 
Na koncu ostane v ustih rahla pekočina, ki prihaja od ingverja, čilija, popra ..., ki smo jih dodali za okus in učinek - vse te sestavine na naše telo delujejo zelo antiseptično (protivnetno). 


5. Ali obstaja več okusov kombucha shotov?

Seveda. Okusi AYATANA kombucha shotov vedno temeljijo na mešanici zelišč in začimb, ki imajo (poleg kombuchinih) še dodatne pozitivne učinke na naše telo. Trenutno sta v ponudbi dva okusa:

  • Morning chill, ki  poleg kumbuchinega kisa vsebuje še sok aronije, brusnice, jabolčni sok, brinove jagode in čili; in

  • Golden bomb, ki pa poleg kombuchinega kisa vsebuje še jabolčni sok, sok ingverja, limonin sok in kurkumo.

6. Kako uživati kombucha shote?

Pred uporabo stekleničko vedno pretresi, saj se na dnu lahko naredi usedlina. Največkrat se to naredi pri shotu Golden bomb

Uživaš jih lahko zjutraj na tešče za takojšnjo prebuditev celotnega notranjega telesa. Prav tako pa jih lahko uživaš kadarkoli v dnevu. Odlični so

  • kot digestiv za po obroku,

  • za pomiritev želodca,

  • kot aperitiv in

  • kot nadomestilo žganim pijačam.

Slišali pa smo tudi, da jih mešajo z vodko za nevtralizacijo okusa.

7. Kako vemo, če je kombucha shot pokvarjen?

Ker gre za naraven produkt, bi se lahko zgodilo, da bi se na vrhu tekočine začela pojavljati plesen. Vendar ob pravilnem hranjenju, to je v hladilniku, do tega ne pride. V primeru da ob odpiranju zaporke zaslišiš značilen zvok mehurčkov (ssss), to ne pomeni, da je produkt pokvarjen, ampak da se je v sami pijači dogajala fermentacija. To se lahko zgodi ob nepravilnem hranjenju produkta. 

8. Za koga je kombucha shot primeren?

Primeren je za vse , ki nimajo težav z rahlo pekočim okusom.

9. Kako močna je pekočina?

To je zelo odvisno od vsakega posameznika. Nekateri ljudje so veliko bolj odporni na pekočino kot drugi. Moraš pa vedeti, da ravno kombinacija začimb, zelišč in kisline ustvari najboljšo kombinacijo za boj proti nezaželenim bakterijam v tvojem telesu. 

10. So kombucha shoti brez glutena?

Da.

11. Koliko kombucha shotov dnevno lahko popijem? Stranski učinki in na kaj moram paziti?

Omejitve pri dnevnem uživanju ni, saj je uživanje zelo odvisno od vsakega posameznika. Lahko ga zaužiješ večkrat dnevno, npr. zjutraj in po obroku, lahko pa le enkrat dnevno. Priporočljivo je, da poslušaš svoje telo in presodiš glede na počutje. Znanih stranskih učinkov ni.

12. Je v kombucha shotu alkohol?

Z naravnim procesom fermentacije lahko nastane tudi alkohol, ki pa ga v naši proizvodnji nenehno nadzorujemo, tako da v shotu (na žalost ali na srečo ;)) ne boš zasledil/-a pravega alkohola. 

13. Kaj pa sladkor? 

Nekaj sladkorja ostane v kombuchinem kisu, vendar v povsem predelani obliki. Tega sladkorja ne moremo enačiti s surovim sladkorjem. Ni pa v napitku dodanega surovega oz. nepredelanega sladkorja. 

14. Koliko kalorij ima kombucha shot?

Ena steklenička, ki vsebuje 60 ml napitka, ima okoli 13 kalorij. Vendar na višino samih kalorij ne vpliva zgolj sladkor, v kar je prepričana velika večina ljudi. Glavni razlog za dvig kalorij je kombuchin kis oziroma ocetna kislina. Seveda pa vplivajo tudi sestavine, ki so dodane za končni okus napitka.

15. Kaj so koristi kombucha shota?

Kombucha shot je mešanica kombuchinega kisa, zelišč in začimb. Kombinacija vseh teh sestavin zelo blagodejno vpliva na našo prebavo, izboljšanje našega imunskega sistema in poživi celo telo. Koristi so zelo odvisne od okusa in sestavin, saj so prav zelišča in začimbe tiste, ki so najbolj koristne za naše telo in vsesplošno dobro počutje.  

16. Kako se shranjuje kombucha shot?

Hraniti se mora v hladilniku, saj je izdelek povsem naraven in nepasteriziran. V nasprotnem primeru lahko začnejo nastajati v pijači mehurčki ali pa se sam okus spremeni (postane bolj intenziven).

17. Kako ga pripraviti doma?

V kolikor pripravljaš doma svojo kombucho, jo v primarni fermentaciji skupaj s SCOBY-jem pustiš fermentirati tako dolgo, da dobiš kisu podobno tekočino. Kot smo že omenili zgoraj, to pomeni, da je nekaj časa ne hraniš s sladkim čajem. Potem pa tej osnovi dodaš okus oz. sestavine po želji. 

18. Kje kupiti kombucha shot?

Kombucha shot je povsem nov izdelek na trgu in ga lahko kupiš v naši spletni trgovini.
Sami najbolje vemo, kdaj se počutimo polni energije in kdaj morda bolj utrujeni in brez energije. Priporočamo ti, da kombucha shot nekaj tednov uživaš vsakodnevno in zagotovo te bodo presenetili učinki in sprememba v počutju. Vse sestavine so skrbno izbrane in zagotavljajo vnos vitaminov in dobrih bakterij, hkrati pa izboljšajo prebavo in dvignejo nivo energije. S tem vsak dan narediš nekaj dobrega za svoje zdravje in počutje.


IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: 
Vse informacije na našem spletnem mestu niso in ne predstavljajo zamenjavo za uradno in strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo in/ali zdravljenje. Vse vsebine, vključno z besedili, grafikami, fotografijami in informacijami, ki so zapisane na tej strani ali so dostopne preko le te, so namenjene splošnemu izobraževanju in informiranju obiskovalcev.



Sign in to leave a comment
Ultimativni vodič o vodnem kefirju

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.