True


Ali kombucha vsebuje teine in kofein?
Črni čaj je osnova za vse naše kombuche

Kombucha je živa pijača, ki je pripravljena na osnovi črnega čaja. Verjetno veš, da je tudi v njem kofein oziroma tein ... Koliko ga je v primerjavi s kavo?

Črni čaj ima po nekaterih podatkih lahko v sebi celo več kofeina kot kava, vendar le takrat, ko je v suhi obliki. Ko pripravimo topel napitek, odstotek kofeina pade. Končni nivo kofeina v čaju je tako odvisen predvsem od priprave in seveda vrste čaja, ki ga pripravljamo.


Pomirjujoč učinek črnega čaja


Če kofein v kavi poskrbi, da se počutiš poživljeno, je učinek po kavi ravno nasproten. Študije so pokazale, da čaj vsebuje t. i. reduktor tesnobe, imenovan l-teanin, ki ima 30 do 40 minut po zaužitju pomirjujoč učinek.

L-teanin spodbuja alfa možganske valove, ki naš um umirijo na podoben način, kot to stori meditacija


Tein in kofein

Kakšna je razlika med teinom in kofeinom? V 19. stoletju so kofeinu v čaju dali novo ime – tein. V osnovi gre pri kofeinu in teinu za enaka alkaloida. Razlog za novo poimenovanje je v načinu povezovanja kofeina v čaju in kavi z drugimi sestavinami in v vplivu na naše telo.



Kofein ali tein v kombuchi

Kombucho pripravljamo skozi postopek fermentacije, v katerem se večina kofeina oziroma teina, ki ga najdemo v črnem čaju, izgubi. Če poenostavimo lahko rečemo, da pravilno fermentirana kombucha vsebuje izredno majhne količine kofeina in, kar je morda še posebej zanimivo, ob pripravi lahko višino kofeina celo nadzorujemo in po potrebi prilagajamo. Kofein v kombuchi se poveže z naravnimi aminokislinami, ki poskrbijo, da je njegova absorbcija v krvni obtok počasnejša.

V večini primerov kombucha ob pripravi obdrži le tretjino vsebnosti kofeina čaja, iz katerega smo jo pripravili. Zato brez skrbi, vsebnost kofeina je v naši kombuchi res majhna. 

 

Latest Posts

Prijava za komentiranje
Pozitivni učinki kombuche
Kako pitje kombuche vpliva na tvoje počutje

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.