True


Kombucha in joga - popoln par
Dve starodavni modrosti za blaženje tegob sodobnega življenjskega sloga

Zavedanje, kako zelo je naše vsesplošno dobro počutje povezano s tem, kako ravnamo s svojim telesom in umom, je vse bolj prisotno in živo. Vse več posameznikov želi zdravje, harmonijo, ravnovesje, občutek celosti ter popoln notranji mir. Pri odkrivanju načinov, kako vse to doseči, svojo moč znova izkazujejo starodavne modrosti, ki so se do danes med nami obdržale prav zaradi svoje večne uporabnosti.

Ena od teh modrosti je vsekakor joga - duhovna disciplina, ki deluje na več nivojih: telesnem, miselnem in duhovnem (čustveno, energetsko). Osredotoča se na iskanje in prinašanje uravnoteženosti med temi nivoju. Joga je tako znanost kot umetnost, pa tudi disciplina in način življenja.

Druga je kombucha, živa fermentirana pijača, dobra za črevesno zdravje. Ko se enkrat zavedaš, da je črevesje pravzaprav center našega telesa in ima vpliv tako na naše fizično kot mentalno zdravje, hitro postane jasno, zakaj je tudi kombucha pomemben del posameznikovega čuječnega življenjskega sloga.


Na tej fotografiji sem v 7. mesecu nosečnosti. Jogi se nikoli nisem odpovedala. 

Zakaj se kombucha in joga tako lepo dopolnjujeta?

Po mojem opažanju je najbolj jasna povezava med kombucho in jogo v hrani.

Jogiji so znani po tem, da hranila v svoje telo vnašajo zavestno (preprosto povedano, jim ni vseeno, kaj jejo). Cilj jogijev je jesti čim bolj zdravo, hranljivo, pa tudi etično in trajnostno hrano - takšno, ki je dobra za telo, duha in um.


Kakovostna in pestra rastlinska prehrana z rednim dodajanjem fermentiranih izdelkov mi je pomagala pri iskanju notranjega ravnovesja. Joga je bila samo še korak višje.

Posamezniki, ki jedo zavestno, čuječe, trajnostno - kot večina jogijev - radi izbirajo sezonsko, lokalno pridelano hrano. Pogosto posegajo po živilih, ki tako ali drugače podpirajo delovanje telesa ali določenega organa (npr. vlakninasto hrano), je naravno zdravilo za posledice naših modernih življenjskih slogov, v katere smo mnogokrat vrženi, če hočemo ali ne (recimo superživila), ali pa hrano, ki odgovarja zakonitostim trenutnega letnega časa (recimo več sveže zelenjave in sadja poleti ter več vložnin, kisane zelenjave ali stročnic pozimi). Mnogim ni vseeno, koga podprejo s svojim nakupom, in raje podpirajo majhna lokalna podjetja in pridelovalce. Vsaj moja definicija trajnostnega prehranjevanja je takšna!

Dejstvo je, da je kombucha med jogiji zelo priljubljena, saj odkljuka kar nekaj naštetih lastnosti.
Razlogi, zakaj imajo ljubitelji joge radi tudi kombucho:

  • kombucha je naravno fermentirana, živa pijača, dobra za naše črevesno zdravje

  • kombucha vsebuje veliko za zdravje pomembnih vitaminov (B1, B6, B12 in C) in mineralov, encimov, aminokislin in živih organizmov, ki podpirajo črevesje in odličen imunski sistem

  • kombucha je poživljajoč napitek - poviša nivo energije, čeprav vsebuje malo sladkorja in kofeina

  • kombucha je osvežilna in odlična za odžejati -še zlasti po jogi (ali pa katerikoli drugi vadbi)

  • kombucha je pijača za vse leto, pogosto narejena iz sezonskih sestavin (kot naša Beach please kombucha z okusom mojita ali pa Winter spice zimska kombucha).


Narava, joga, kombucha. Je sploh lahko še boljše?

Moje mnenje (kot iskrene ljubiteljice tako joge kot kombuche)

Sama po jogi vedno spijem kombucho - in dobro vem, zakaj. Pravzaprav si sploh ne predstavljam, da je ne bi! :) Takoj se dvigne moje razpoloženje, ali pa bolje rečeno energija, saj se med uro joge pošteno "prešvicam" in izčrpam (s potenjem pa izgubljamo veliko elektrolitov in drugih pomembnih hranil).

Pred jogo kombuche nikoli ne pijem, saj imam zaradi naravno prisotnih mehurčkov lahko občutek polnega želodca, pa že itak se joge najraje lotim na prazen želodec.

Kot rečeno pa z veseljem in užitkom kombucho spijem po jogi. Zaradi kombuche se počutim poživljeno, imam več energije, dobesedno čutim, kako moje telo iz napitka kar srka pomembna hranila. Nič več nisem utrujena in počutim se kot največja carica na svetu! :)

Včasih si kombucho vmešam v svoj najljubši proteinski smuti (recept spodaj), saj tako zaužijem odličen in polnovreden obrok iz surovih, svežih sestavin, bogat z antioksidanti in vlakninami - pa še veliko dobrih probiotikov in bakterij je v njem.

Zato tudi tebi priporočam, da svoj dan začneš dobro - z jogo in kombucho - in še cel dan te bo spremljal občutek, da zate nič ni nemogoče. Na tebi pa je, ali temu občutku verjameš ali ne. Jaz zase vem, da mu. ;)

Uživaj v jogi, kombuchi in spodnjem receptu.

Aleksandra

Moj najljubši proteinski smuti booster

Čas priprave: 10 minut 

Navodilo: Preprosto vse sestavine zmešaj v blenderju in uživaj!



Sestavine:
1 banana

½ skodelice borovnic (svežih ali zamrznjenih)

1 pest kodrolistnega ohrovta, očiščenega in natrganega (lahko tudi druga zelenolistna zelenjava)

1 skodelica konopljinega napitka ("mleka")

½-1 skodelica Cold brew kombuche (tudi z Retro colo bo odlično)

1 žlica mandljevega masla

1 žlica kakava v prahu

1 žlica konopljinih beljakovin v prahu

½ žličke mletega cimeta

ščepec soli

Prijava za komentiranje
O izdelkih AYATANA, ki so na voljo v trgovinah Lidl
Zakaj sploh izbrati kombucho in vodni kefir?

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.