True


Pitje kombuche pozimi
Hladna kombucha v mrzlem delu leta? Zakaj pa ne!

Dilema ...

Tale dilema pa ni kar tako! :)

Na eni strani imamo zimo, ko nas zebe in nam prijajo topla hrana in napitki. Potreba po vitaminih in svežem sadju in zelenjavi je večja, pojemo pa ju manj.

Na drugi strani imamo kombucho, ki vsebuje številne za zdravje pomembne vitamine in minerale, poleg tega pa še žive organizme, ki pomagajo prebavi - ta pa je glavni igralec pri tvorbi celic imunskega sistema. Ampak - kombucho se pije mrzlo.

Kaj pa zdaj?


Kombucho lahko piješ tudi pozimi!

Dobre novice - kombucho lahko piješ tudi pozimi.

Na voljo imaš več variant, kako jo uživati.

1. Pred pitjem kombucho vzemi iz hladilnika

Svojo najljubšo živo mehurčkasto poslastico lahko brez težav pred pitjem vzameš iz hladilnika, da se segreje na sobno temperaturo.

Če jo zvečer postaviš na kuhinjski pult, bo zjutraj povsem primerna za pitje. Na kuhinjskem pultu na sobni temperaturi z lahkoto zdrži tudi 12 ur! Dobre novice, kajne?

Kombucha v tako kratkem času vsekakor ne bo fermentirala, da bi se ti bilo treba bati, kaj se bo zgodilo s stekleničko.

Je pa res, da ima topla kombucha nekoliko drugačen okus - oziroma bo tvoja izkušnja z njo malce drugačna. Bolj kot je pijača hladna, manj namreč zaznaš njen pravi okus. Zato bo topla kombucha zelo aromatična in vsekakor nič manj okusna.

Shranjuj pa kombucho vedno na hladnem - pozimi lahko tudi na balkonu! Tako lahko narediš večjo zalogo, ker ne bo zasedla veliko prostora v hladilniku. Nikar pa naj ne zamrzne.

Steklenička oz. pločevinka  kombuche lahko na kuhinjskem pultu počaka do 12 ur. V tem času se bo segrela na sobno temperaturo.

2. Zmešaj kombucho v smuti

Druga varianta je, da kombucho preprosto dodaš svojemu jutranjemu smutiju. Uporabi jo namesto vode, soka ali rastlinskega napitka, lahko pa jo s temi sestavinami tudi skombiniraš.

Za navdih si oglej spodnji video recept za odličen zimski roza smuti s kombucho.

 
 

      3. Kombucho dodaj prelivom, pomakam in namazom

      Tudi če je sladka, to ne pomeni, da je samo za sladice ...

      Kombucho z lahkoto dodaš različnim namazom, prelivom in pomakam. S tem jih obogatiš, saj postanejo živi - dobri za tvoje počutje in prebavo. Tale preliv s kombucho je prav res “hud” - in res ga lahko uporabiš na številne načine:
          - kot preliv za solato (če narediš bolj redkega)
          - kot pomako za zelenjavo
          - kot omako za recimo testenine, riž ...
          - kot namaz za obložene kruhke ali wrape (če narediš bolj gostega).

      Poleg tega naše kombuche večinoma vsebujejo zelo malo sladkorja (2 do 4 grama na 100 ml napitka), zato se njihova sladkost v slanih jedeh sploh ne bo zaznala.

       
       

      4. Brez skrbi si privošči hladno

      Nekateri ljudje pozimi res težko pijejo hladne pijače - tem pri kombuchi priporočamo zgornje 3 nasvete. Tisti, ki s tem nimate težav, si pa le privoščite tudi hladno!

      Lahko spijete kar takšno kot je, naravnost iz stekleničke ali pločevinke, ob večeru pa bi vam morda prijala gin kombucha …
      Močno priporočamo! :)

      Recept za gin kombucho smo objavili tudi mi, vedno pa lahko Beach Please (okus mojita) uporabite za mojito, Retro Colo pa za retro viski kolo …

      Seveda - zmerno, kajti minister za zdravje opozarja, da pitje alkohola lahko škoduje zdravju.



          Zakaj sploh piti kombucho?

          Razlogov, zakaj je tudi pozimi dobro piti kombucho, je ogromno!
          Drugi pomemben razlog je podpora, ki jo kombucha nudi črevesju - če je črevesje čisto in funkcionalno, se lahko izogneš številnim težavam.
          Tretji razlog je ta, da je kombucha  polna vitaminov in mineralov:
               - kombucha je vir vitaminov B1, B6, B12 in C, ki pomagajo pri zmanjševanju stresa in boljšem spanju, kar oboje pozitivno vpliva na tvoj              imunski sistem:
              - vitamin B1, B6 in B12 tvojemu telesu pomagajo v boju z depresijo, uravnavajo razpoloženje in izboljšujejo koncentracijo;
              - vitamin C med drugim zavira nastajanje stresnega hormona kortizola, ki v večjih količinah povzroča napetost, depresijo in oslabljen     miselni fokus.

          Seveda pa je kombucha tudi zelo okusna.

          Zato le izberi svojo v naši spletni trgovini in si zagotovi dnevno dozo zdravja na najbolj okusen način! Dostavimo ti jo na dom ;)

          Izberi svojo kombucho

          Pa še to: prav vse našteto (od možnosti uporabe do pozitivnih lastnosti) velja tudi za vodni kefir.

          Veliko užitkov in zdravja kljub hladnemu vremenu! ;)



          Prijava za komentiranje
          Jutranja rutina za popoln začetek dneva in boljšo imunsko odpornost
          Zakaj jutranji shoti?

          To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.