True

Pitje kombuche in vodnega kefirja pozimi
Hladna kombucha v mrzlem delu leta? Zakaj pa ne!

Ali kdaj razmišljaš o tem, kako zelo so začimbe pravzaprav pomembne? Kako zelo veliko vlogo igrajo v naših življenjih?

Brez njih je hrana pusta in enolična. Če v receptu zamenjaš samo eno začimbo, lahko dobiš popolnoma drugo jed in izkušnjo. Včasih te določena kombinacija začimb morda celo spomni na nek določen prostor ali čas, kjer si bil_a prvič v stiku z njo. Sveža bazilika in meta dišita po poletju, cimet in klinčki pa po praznikih in zimi ...

Preberi, katere so še druge zimske začimbe in zakaj jih imamo tako radi.

Zakaj so pozimi začimbe še posebej pomembne?

V hladnejšem delu leta so začimbe ključne, če želimo zares uživati v hrani. Pojemo namreč manj svežega sezonskega sadja in zelenjave, ki sta edino živilo, ki je okusa polno že samo po sebi (ne potrebujeta praktično nobenih dodatkov). Z zimskimi začimbami jedem damo okus, jih “okrepimo”, izboljšamo, odišavimo, nekatere pa se lahko pohvalijo tudi z različnimi prednostmi za zdravje.

Poleg “dodajanja okusa” pa imajo zimske začimbe še eno pomembno lastnost - in to je, da nas prijetno pogrejejo od znotraj navzven. Pozimi nas zebe in dnevi so krajši, naša telesa so posledično bolj izčrpana, energije imamo manj, tudi odpornost nam pade. Zato jedi postajajo bolj začinjene, zmerno ali pa celo zelo pekoče. Mnoge od pekočih začimb obenem na telo delujejo antiseptično (protivnetno), zato naše telo kar samo hrepeni po njih. Če ga poslušamo, mu bomo vedno znali odgovoriti s pravilno in primerno prehrano.

Katere so tipične zimske začimbe in zakaj je dobro, da jih uživamo?

Najbolj tipične zimske začimbe verjetno lahko našteješ v trenutku. To so cimet, klinčki oz. nageljnove žbice, zvezdnati janež, kardamom, muškatni orešček in kurkuma. To so te, ki jih dodamo za okus … in nas obenem spomnijo na božične praznike.

Potem pa so tu še tiste, ki rahlo pečejo in nas posledično tudi prijetno ogrejejo. To so kajenski poper, črni poper, čili in ingver.

Imajo pa zimske začimbe tudi številne prednosti.

1. Pomirjajo. Če te decembrski vrvež občasno vrže s tira, naj ti pomagata kardamom in muškatni orešček. Delujeta pomirjujoče, zato ju malce dodaj toplemu napitku pred spanjem.


2. Uravnavajo krvni sladkor in znižujejo potrebo po sladkem. Decembra so sladke skušnjave na vsakem koraku, in če jim popustiš, te čaka najprej strm vzpon krvnega sladkorja, za njim pa strm padec. Posledica je kruljenje v želodcu in huda lahkota. Zato imej krvni sladkor pod kontrolo - kar s pomočjo cimeta, ki dokazano pozitivno vpliva na te težave.

3. Blažijo glavobole. Nakupovanje, veliko dela v službi, pritiski z vseh strani so decembrska stalnica. Posledica so pogosto tudi glavoboli. Te pa lahko ublažiš s pomočjo kajenskega popra - kapsaicini iz pekočih paprik namreč delujejo protibolečinsko.

4. Blažijo simptome gripe in prehladov. Zlasti blažilno deluje ingver, ki lahko uživaš surovega, poparjenega v čaju, ga iztisneš v sok ali pa uživaš v prahu.

5. Pomirjajo želodec in prebavo. Proti slabosti je najboljši ingver, kurkuma pa pozitivno vpliva tudi na napetost in druge prebavne težave.

6. Pogrejejo in obenem delujejo antiseptično (protivnetno). Kajenski poper, črni poper in ingver so (rahlo) pekoči, zato ti je po zaužitju teh začimb prijetno toplo, obenem pa na tvoje telo delujejo antiseptično (protivnetno).

Kako zimske začimbe uporabiti v domači kuhinji?

Zimske začimbe uporabi v številnih jedeh, pri tem pa le eksperimentiraj in se ne boj preizkusiti kaj novega.

Aromatične začimbe so vedno odlične v pecivih, piškotih, tudi hladnih in toplih napitkih, smutijih in drugih mešanicah.

Kardamom bo odlično popestril rižote, curryje in druge jedi indijske kuhinje.



Črni in kajenski poper ter čili lahko dodaš praktično vsaki slani jedi, če te le ne moti pekočina.

Ingver bo prijal tako v z medom oslajenem čaju z limono kot v različnih hitrih azijskih jedeh, korenčkovi ali bučni juhi.

Nekaj klinčkov ne dodaj le kuhanemu vinu, ampak tudi ko kuhaš jutranjo ovseno kašo.

      Kako zimske začimbe uporabljamo mi?

      V Ayatani zimske začimbe redno in pridno uporabljamo.

      Najpogostejši je vsekakor ingver, ki ima tudi številne pomembne prednosti za zdravje in ga je pozimi še posebej priporočljivo uživati vsak dan. Ingver je pomembna sestavina mnogih naših izdelkov, predvsem pa vodnega kefirja Spicy Glow ter kombucha shota Golden Bomb.

      Če te mika nekaj okusnega in rahlo pekočega za popolno ogrevanje telesa že zjutraj, priporočamo shot Morning Chill, ki vsebuje tudi čili. Pekočina je rahla in nežna, zato ga le poskusi!

      Številne zimske začimbe smo uporabili tudi v naših sladkih prazničnih receptih, ki smo jih zbrali v brezplačni e-knjižici Polnovredne sladke praznične dobrote, ki si jo lahko preneseš na svoj računalnik in jih preizkusiš doma.



      Glavna zvezda zimskih začimb v naši ponudbi pa je seveda kombucha Winter Spice, ki je po njih dobila tudi svoje ime.

      V njej so vse najpomembnejše zimske začimbe: ingver, zvezdnati janež, cimet, klinčki, pomarančna in limonina lupinica, kardamom in koriander. Njihovo razmerje je ravno pravšnje, okus pa prijetno sladek, saj smo ga uravnotežili z malo karamele. Priporočamo jo kot enkratno spremljevalko vseh prazničnih obrokov, pa tudi za poživitev zaspanih zimskih dni. Odlična je v smutijih in frapejih, pa tudi kot “mixer” za, recimo, aperol ali gin.

      V naši spletni trgovini jo lahko dobiš v paketih po 12 ali 24, lahko pa izbereš še 2 zimska paketa, kjer smo jo skombinirali skupaj s kombucha shoti, drugimi kombuchami in vodnim kefirjem.

              Recept: Winter Goodies Smuti

              Za konec pa še en hiter recept za odličen zimski smuti, ki ti bo vlil energijo za spopadanje z zgodnjo zimsko temo in te ob tem razvajal s svojim aromatičnim okusom.


              Čas priprave: 5 min

              Sestavine in postopek:
              • 1 banana, 1 narezano korenje in 1 velik datelj

              • ½ čajne žličke cimeta v prahu, košček svežega ingverja, ¼ čajne žličke vanilije in kurkume v prahu

              • 1 jušna žlica masla indijskih oreščkov

              • 1 skodelica kombuche Winter Spice z okusom zimskih začimb

              Vse sestavine daj v blender in zmelji do gladkega. Uživaj v okusnem, zdravem zimskem napitku. 


                  Sign in to leave a comment
                  Zakaj je včasih treba na kombucha set počakati
                  Nov SCOBY ne zraste v enem dnevu

                  To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.