True

Pomen uživanja ingverja
Pikanten ingver proti prehladu

Ingver je rastlina, katere pikanten gomolj z rumenim mesom najverjetneje poznaš. Vse pogosteje ga uporabljamo v kuhinji, saj lepo popestri azijske in druge jedi, kot naravno zdravilo pa se že stoletja uporablja za preprečevanje in blaženje simptomov prehladov, grip, slabosti ter raznih prebavnih težav. Preberi, pri čem vse pomaga in zakaj ga mi imenujemo kar superživilo.


Prednosti ingverja za zdravje

Ingver se lahko pohvali s številnimi pozitivnimi vplivi na naše zdravje. Predvsem je pomemben zaradi tako imenovanih gingerolov, ki na telo delujejo protivnetno (lajšajo revmo, bolečine v sklepih ipd.). Vsebuje tudi številne vitamine in minerale, med drugim vitamin C, vitamin B6, kalij, kalcij, železo in magnezij.

Deloval pa naj bi tudi antibakterijsko in protivirusno, podpiral delovanje srca in ožilja, lajšal bolečine v mišicah (“musklfiber”) in celo zniževal verjetnost za nastanek raka, saj uspešno zmanjšuje različne tipe oksidativnega stresa (proti njemu se telo bori z antioksidanti). Ingver je zato predmet številnih raziskav in študij, ki njegove številne prednosti že potrjujejo.

V ljudski medicini pa se ingver uporablja za lajšanje številnih težav in zdi se, kot da gre res za čudežno rastlino. Ingver namreč pozitivno vpliva na številne vsakodnevne težave, ki jih ob rednem uživanju te pikantne korenine lahko uspešno premagaš.


1. Ingver za prebavo

Ingver je znan predvsem po svojem učinku na prebavo. Predvsem pomaga pri napenjanju (črevesju omogoča hitreje razgraditi pline), zaprtju (pospešuje premikanje hrane po črevesju) in driski. Mnogi poročajo tudi, da jim pitje ingverjevega soka pomaga pri krčih.

2. Ingver proti slabosti

S slabostjo se pogosto srečujejo predvsem nosečnice in verjetno je vsaka naletela a na to naravno rešitev - ingver. Ingver uspešno preprečuje oziroma lajša slabost. Mnogi ingver zaužijejo po jedi, pa tudi pred potovanjem ali pri različnih želodčnih težavah, povezanih s slabostjo.

3. Ingver proti prehladu

Še najpogosteje pa po ingverju posežemo, kadar čutimo, da “se nas nekaj prijemlje”. Saj veš - naribaj ingver in ga zmešaj z medom in limoninim sokom ter uživaj po žličkah, pa bo kmalu bolje. Tako nekako se glasi ljudska modrost. Določene študije so tudi potrdile, da svež ingver pomaga zaščititi dihala. Ingverjev čaj (oziroma poparek) pa vedno prija tudi pri vnetem grlu.


Pozimi te ingver pogreje

Še ena zanimiva lastnost ingverja je, da je rahlo pekoč. Seveda je pekočina odvisna od količine zaužitega ingverja (kapljica ingverjevega soka ni pekoča, če pa grizljaš korenino, hitro začutiš njegovo moč).

Pozimi je ingver zato zelo prijetna in dobrodošla popestritev hrane in pijače, saj te zaradi svoje pikantnosti ingver pogreje od znotraj navzven.

Svež ingver, ingverjev sok ali ingver v prahu?

Ko kupuješ ingver, ga običajno zaslediš v dveh oblikah.


Prva je naravna, torej korenina, ki jo v trgovini dobiš na oddelku sadja in zelenjave v trgovini. Vedno kupi čvrsto in trdo korenino z napeto lupino. Če je korenina na občutek lahka in njena lupina zgubana, ingverja raje ne kupi. Doma zdrži tudi več tednov (ko jo enkrat načneš, jo shrani v hladilniku).

Ker večina nima doma sokovnikov, ingver običajno narežemo in poparimo ali vmešamo v vodo skupaj z limono in drugimi dodatki. Ingverjevega soka namreč v trgovinah običajno ne zaslediš.

Druga je ingver v prahu, ki ga običajno najdeš na oddelku začimb.

Vse oblike ingverja imajo podobne lastnosti, a hladno stiskan ingverjev sok ima največjo koncentracijo gingerolov (protivnetno delovanje) od vseh treh oblik.

Sveže stisnjen, kakovosten in certificirano organski ingverjev sok pa najdeš tudi v naših izdelkih! Ingver je za nas v Ayatani pravo superživilo, pa še njegov okus obožujemo - zato smo ga z veseljem dodali v naše izdelke. In to tako v kombucho kot vodni kefir in kombucha shote!

Organski ingverjev sok v izdelkih AYATANA 

Kar nekaj naših izdelkov se lahko pohvali z dodanim organskim ingverjevim sokom.


Prvi je seveda naš vodni kefir Spicy Glow - živ fermentiran napitek na osnovi vode, ingverjevega in limoninega soka. Je prijetno osvežilen, ima malo kalorij (le 28 na 100 ml) in veliko dobrega. Na dnu stekleničke se zaradi velike vsebnosti ingverjevega soka pogosto nabere ingverjeva usedlina, ki pa je popolnoma užitna in večini tudi zelo všeč. Če tekočino odliješ previdno, bo njegov okus bolj blag, če pa stekleničko pred odprtjem obrneš na glavo, da se usedlina vmeša, bo napitek bolj značilno ingverjasto pekoč.

Druga zvezda ingverja je kombucha shot Golden Bomb, katerega osnova je kombuchin eliksir (koncentrirana kombucha oz. kombuchin kis), tej pa so dodani ingverjev, limonin in jabolčni sok ter kurkuma v prahu.

Še tretji izdelek z obilico ingverjevega soka pa je kombucha Fruits & Roots, kombucha z okusom gozdnih sadežev. Ingverja v njej sploh ne okusiš, zato je primerna tudi za tiste, ki jim rahlo pekoči okus ingverja ni všeč.


Vse izdelke z ingverjevim sokom najdeš tudi v naši spletni trgovini:


Zdaj veš, da ingver ugodno vpliva na prebavo in črevesje, kjer se tvori naš imunski sistem, prijetno nas pogreje, odganja prehlade in vsebuje veliko pomembnih mikrohranil … Pripravili pa smo še recept, v katerem smo ga dodali vodnemu kefirju ter mu dodali še par zanimivih sestavin, da še dodatno podpreš svoj imunski sistem in se napolniš z ogromno dozo energije. Zato si hitro oglej ta recep za ingverjev napitek za odpornost in ga še hitreje preizkusi!

Sign in to leave a comment
Pitje kombuche in vodnega kefirja pozimi
Hladna kombucha v mrzlem delu leta? Zakaj pa ne!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.