True


Se res vse vrti okrog črevesja?
Kako čisto črevo vpliva na vsa področja tvojega življenja

Enkrat te boli želodec, drugič te napade glivično vaginalno vnetje, zatem se oglasi vnet mehur, pa akne, vetrovi, slaba volja in tesnoba, alergije … Nič kaj lep spisek, a zagotovo je kar nekaj teh težav bolj ali manj redno na sporedu tudi pri tebi. Je tako?


In veš, kaj imajo vse te težave skupnega?


Na prvi pogled verjetno prav nič, saj se vsaka kaže na svoj način in na drugem delu telesa oziroma organu …


Resnica pa je povsem drugačna.

Prebavne težave, pogosta glivična vnetja in vnetja mehurja pri ženskah, težave s kožo, slabo počutje in pomanjkanje energije so težave, ki večinoma izhajajo iz enega organa.


In to je črevesje!

Ta organ, ki tiho čepi nekje v notranjosti in nas, če je vse po pravilih, nase opozori približno enkrat dnevno, je vse preveč pozabljen in spregledan.

A zdravo, dobro “preskrbljeno” črevo je ključ do številnih zdravstvenih izboljšav. Pogosto z različnimi preparati te težave lajšamo lokalno oziroma pozdravimo samo simptome, vzroka zanje pa v resnici ne odpravimo.

In dolgoletno slabo črevesno zdravje in dolgotrajno porušena črevesna flora imata lahko številne hude in resne zdravstvene posledice, ki jim kar ni videti konca - pogosto pa nam tudi ni jasno, od kod so se vzele.

Če pa veš, da v tvojem črevesju prebivata približno 2 kilograma živih mikroorganizmov, ki tam notri opravljajo številne pomembne naloge …

… in če veš, da obstajajo tudi njihovi nasprotniki, t. i. “slabe” bakterije, ki rušijo ravnovesje in dobrim onemogočajo normalno opravljanje svojih funkcij …

… potem besedna zveza “porušeno črevesno ravnovesje” postane veliko bolj jasna in tudi veliko resnejša in pomembnejša.


Zakaj je čisto črevo tako pomembno?


Zakaj je torej zdrava črevesna mikrobiota, kjer je ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami idealno, tako pomembna? Zakaj je zdravo, čisto črevo cilj, h kateremu bi moral stremeti prav vsak posameznik?

Ker ima črevo vpliv na celotno človeško telo!

Vse to so vplivi čistega črevesa, ki je posledica vnašanja dobrih bakterij:



  1. Čisto črevo = boljši imunski sistem

Kot vedno opozarjamo v AYATANI:

70 % celic imunskega sistema se tvori v črevesju.

Več imaš v črevesju dobrih bakterij, težje se v njem razvijajo slabe bakterije, ker jih dobre sproti odstranijo. Posledično težje pride do raznih obolenj, virusov, vnetij, alergij …, ker je imunski sistem boljši. Celice imunskega sistema se lažje in bolje tvorijo v zdravem, čistem črevesju, naseljenem z dobrimi bakterijami.

  1. Stabilno črevo = boljša absorpcija hranil

Stabilnost črevesne mikroflore pomeni tudi izboljšano absorpcijo hranil iz hrane, ki jo dnevno uživaš.

Če imaš dobro črevesno floro, bogato z dobrimi bakterijami, je absorpcija hranil iz tvojega uravnoteženega obroka veliko večja kot v nasprotnem primeru.

Ne pozabi tudi, da je danes hrana vse bolj osiromašena, in da tudi iz najkakovostnejše dobiš manj hranil, kot verjetno misliš. Predstavljaj si, kako malo jih dobiš, če imaš poleg vsega še zapackano črevo.

Vse to je še pomembnejše pri ljudeh, ki imajo bolj “leno” ali pa zelo zavito črevesje (tak primer je naša Aleksandra, zato bomo kmalu delili njeno zgodbo). V takem primeru se ostanki hrane veliko težje “odplaknejo” iz črevesja. Zato je skrb za reden vnos dobrih bakterij ključnega pomena. 

  1. Stabilno črevo = boljše prenašanje antibiotikov

V primeru, da večkrat uživaš tablete in antibiotike, je vnos dobrih bakterij spet zelo pomemben.

Kot pove že ime, antibiotiki delujejo proti bakterijam - ker pa ne ločijo dobrih in slabih, uničijo vse.

Če jemlješ antibiotike ali kakšna druga zdravila, ki vplivajo na tvojo prebavo, predlagamo, da redno skrbiš za dodaten vnos probiotikov, pitje kombuche, vnos fermentirane hrane - kar pa je seveda toplo priporočljivo za vse, ne le za posameznike, ki jemljejo tablete (za te pa še posebej).

  1. Stabilno črevesje = zdrava sečila in vaginalna flora

Verjetno ni ženske, ki se ne bi kdaj pa kdaj spopadla z vnetjem sečil ali pa vaginalnim vnetjem. Nekaterim se to dogaja celo veliko pogosteje kot vsake toliko.

Poznaš vzroke za stalna vnetja? Preprosto: to so prevelika količina slabih bakterij, neredna in premalo kakovostna prehrana, premalo fermentiranih izdelkov … Vnetje sečil in vaginalne flore lahko lahko hitro postane kronična nadlega, zato je tukaj skrb za stabilno, zdravo in črevesje, polno dobrih bakterij, nujno potrebna.

  1. Čisto črevo = lahko in fit telo

Dobra prebava je ključ do lahkega telesa. Seveda je tukaj v ozadju še več stvari, kot je npr. polnovredna prehrana, bogata z vlakninami in fermentiranimi izdelki.

Vse to poskrbi za to, da je telo lažje, bolj fit, ima več energije in je hkrati pripravljeno na večje fizične, športne izzive.
S takšnim telesom te nič ne more spraviti s tvoje poti!

  1. Čisto črevo = lepa in čista koža

Akne, dermatitis, srbečice, glivice …

Vsa takšna obolenja izvirajo iz notranjosti (stabilnosti našega črevesja), saj se “umazanija”, ki se v črevesju nabira v takšnih oblikah, kaže navzven in največkrat izbruhne kot mozolji pri najstnikih, akne pri odraslih ali pa kot dermatitis (velikokrat prisoten tudi pri dojenčkih, otrocih).

Teh stvari ne “prerastemo” in jih nikdar ne zdravimo simptomatsko (lahko pa simptome lajšamo, seveda). Veliko pomembnejše je, da raziščemo izvor teh težav. In če otroku dajemo npr. slabo, nekakovostno, osiromašeno hrano, bo še vedno podvržen k aknam, dermatitisu … Vsakič, ko bo prišlo do določenih dejavnikov, ki ga bodo “vrgli iz ravnovesja”, se bo to takoj odrazilo na koži. Zato sta reden in zadosten vnos dobrih bakterij in polnovredna, bogata prehrana pomembna pri vseh, starih in mladih.


  1. Čisto črevo = aktivnejši možgani

Črevo in možgani so povezani. Fizično in kemijsko. Spremembe v črevesju lahko vplivajo na možgane.

Presenečenje? Za marsikoga je! Povezavo med črevesjem in možgani strokovnjaki še proučujejo, je pa nedvomna. Živčne signale med črevesjem in možgani pošilja vagus, živec v centralnem živčevju. Komunikacija med možgani in črevesjem pa poteka tudi preko organizmov v črevesju, ki proizvajajo molekule, ki informacije nosijo možganom.

V črevesju naj bi po ocenah strokovnjakov živelo do 40 trilijonov bakterij, in vsaka od njih lahko proizvede različne snovi, ki učinkujejo na možgane.

Ko vnašaš zadostno količino probiotikov, ko je tvoja prebava hitra, redna, urejena, tvoje črevo pa čisto, pride tudi do lažjega razmišljanja, boljše sposobnosti koncentracije, boljše pripravljenosti na težje psihične izzive, več energije ...


  1. Čisto črevo = znižanje holesterola

Dokazano je, da ima vnašanje probiotikov v telo ter posledična uravnotežena črevesna flora pozitiven vpliv na srce, saj med drugim znižuje holesterol (določeni probiotiki preprečujejo njegov nastanek in absorpcijo ter ga celo pomagajo razgraditi).

  1. Čisto črevo = pozitiven vpliv na preprečitev črevesnih obolenj

Ko z zadostnim vnosom probiotikov dobre bakterije nadvladajo slabe in jih imajo “pod kontrolo”, se možnost za vnetja in druga črevesna obolenja (kot je npr. tudi rak debelega črevesja) zmanjša. Pri kroničnih in avtoimunih obolenjih pa reden in zadosten vnos dobrih bakterij ter stabilno, čisto črevo zelo pozitivno, blagodejno vplivata na telo oziroma lajšanje simptomov.

  1. Čisto črevo = srečen človek

Ali veš, da se 90 % serotonina, tako imenovanega hormona sreče, tvori v črevesju - in ne v možganih, kot je zmotno prepričana večina? Še en dokaz več, kako zelo je pomembno, da zdravju svojega črevesja nameniš kar največ pozornosti!

In kako torej izboljšati oziroma očistiti črevesje? Kako lahko vsakodnevno z malce truda skrbiš, da je tvoje črevesje čisto in lahko kar najbolje opravlja vse funkcije?

Najboljše, da slediš tem 5 korakom.

Poskrbi za črevo s temi 5 koraki

Če se vsak dan po svojih najboljših močeh držiš spodnjih 5 korakov, bo tvoje črevesje lahko opravljalo svojo funkcijo, ti pa se spet lahko počutiš boljše, imaš več energije, boljši imunski sistem in skrbiš za svoje celostno zdravje.



  1. Uživajo raznoliko in polnovredno rastlinsko prehrano.

  2. V svoje obroke vključi več zelenjave, sadja, stročnic, polnovrednih žit, vse skupaj pa “začini” z začimbami, ki pospešijo tvoj metabolizem. Ena takih je npr. kurkuma, ki zelo blagodejno vpliva na tvoje črevo oziroma prebavo, v hladnih mesecih pa poskrbi, da te pogreje od znotraj navzven.

  3. Uživaj fermentirano hrano in pijačo, polno naravno prisotnih probiotikov in drugih živih organizmov, blagodejnih za tvoje črevesje. Kislo zelje, repa, fermentirana pesa, kumare, ingver, čebula in druga zelenjava, miso, tempeh, kefir (vodni, mlečni), kombucho, kruh iz kislega testa (nadomesti klasični kruh iz kvasa z bolj zdravim in lažje prebavljivim kruhom z drožmi, ki te poleg vsega še bolj nasiti). 

  4. Poskrbi, da v svoje telo ne vnašaš preveč predelane hrane, polne umetnih sladil, dodatkov za obstojnost in drugih aditivov, ki tvojemu telesu ne delajo usluge.

  5. Kreiraj zdrave, uravnotežene prehranske navade. Jej, ko si lačen/-na, ko ješ se fokusiraj na hrano, prežveči, pripravi si polnovredne obroke in pozabi na diete.


Vsi našteti koraki naj postanejo del tvojega življenjskega sloga, seveda pa poskrbi tudi za zadostno hidracijo in čim več gibanja na svežem zraku. Pozitivne spremembe zagotovljene!

Za zdravo črevesje lahko poskrbiš zelo preprosto ...

Pa še to: 3. korak (uživaj fermentirano hrano in pijačo) si lahko res enostavno olajšaš tako, da vsak dan piješ kombucho ali vodni kefir. Stekleničko napitka preprosto vzemi iz hladilnika, odpri in se odžejaj z okusnim živim napitkom. V njem je polno živih organizmov, ki so identični tistim, ki v tvojem črevesju že živijo. Organizmi, ki jih s kombucho ali vodnim kefirjem vneseš ti, jim priskočijo na pomoč in jih podprejo pri njihovem delovanju. Tako si olajšaš pot do čistega črevesja, hitrejšega metabolizma, učinkovitejšega imunskega sistema in vsesplošnega dobrega počutja.

Svojo živo fermentirano pijačo lahko dobiš tudi pri nas v AYATANA spletni trgovini >>> na tej povezavi >>>.

Vsi naši napitki so narejeni iz vrhunskih sestavin po tradicionalnih postopkih, da so res polni živega in dobrega.


Uspešno skrb za črevesje ti želimo!





Viri: https://www.nature.com/articles/nrn3346


Prijava za komentiranje
Naravni viri probiotikov
Kako in zakaj v telo vnesti čim več probiotikov naravnega izvora

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.