True


Pogosta vprašanja - FAQ

Tukaj odgovarjamo na tvoja pogosta vprašanja. Za še več informacij klikni na Bralni kotiček, spremljaj pa nas tudi na socialnih omrežjih.  


  AYATANA izdelki so živi, nepasterizirani fermentirani napitki z visoko vsebnostjo koristnih mikrokultur. Vedno jih moramo hraniti pri temperaturi do 8 °C in steklenička se pred uporabo ne sme nikoli tresti. Uporabljamo sveže, naravne in kar se da lokalne sestavine, delamo z vrhunskimi strokovnjaki za fermentacijo in našo lastno proizvodnjo na slovenskih tleh ohranjamo na najvišjem nivoju.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI


Vse informacije na našem spletnem mestu niso in ne predstavljajo zamenjavo za uradno in strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo in/ali zdravljenje. 

Vse vsebine, vključno z besedili, grafikami, fotografijami in informacijami, ki so zapisane na tej strani ali so dostopne preko le te, so namenjene splošnemu izobraževanju in informiranju obiskovalcev. 

Mi nismo zdravniki ali znanstveniki. Smo zavedni in strokovni ljubitelji zdravega in dobrega, saj nam je pomembno kaj vnašamo v svoje telo. Ker je vsak od nas unikat in vsako telo lahko reagira drugače, razumite, da so tukaj povzete stvari iz izkušenj povprečnih in naključnih uživalcev naših produktov. Vedno pa bomo veseli mnenja ali sporočila o vaši izkušnji.

Kaj je kombucha in kaj je vodni kefir?

Kombucha je fermentiran napitek na osnovi črnega čaja, medtem ko je vodni kefir fermentiran napitek na osnovi vode. Obe pijači vsebujeta žive kulture in blagodejno vplivata na metabolizem, krepitev imunskega sistema in dobro razpoloženje. Preberi vse o kombuchi in vodnem kefirju.

Kakšna je razlika med kombucho in vodnim kefirjem?

Kombucha in vodni kefir sodita v skupino fermentiranih napitkov in imata podobne dobrobiti za naše telo in počutje. Kombucha je mehurčkasta živa pijača, pripravljena iz sladkanega črnega čaja, v postopku fermentacije pa jo razvija SCOBY. Vodni kefir pa nastane iz sladkane vodne osnove, fermentacijo pa izvajajo vodne granule, ki vsebujejo dobre bakterije in kvasovke.

Ali sta kombucha in vodni kefir prehranski dodatek? 

Ne, kombucha in vodni kefir sodita med živo hrano. Čeprav nista prehranski dodatek, imata na naše telo in počutje številne dobrobiti.

Kakšen okus ima kombucha in kakšnega vodni kefir?


Osnova kombuche je kiselkasto-sladkega okusa in vsebuje značilne mehurčke. Vodni kefir ima nekoliko bolj sladek okus od kombuche in je nežnejši. Če kombucha vsebuje značilen nežen okus po kisu, ki ga v napitek vnesejo ocetno-kislinske bakterije, tega vodni kefir nima.

Kako nastaja kombucha? 

Kombucha nastaja skozi dvostopenjski fermentacijski postopek. V prvem delu fermentacije žive kulture (kvasovke in dobre, človeku prijazne bakterije), ki se nahajajo v SCOBY-ju (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) sladkani črni čaj pretvarjajo v kombucho. Ob tem nastajajo mehurčki, po katerih je kombucha poznana. V drugem delu fermentacijskega postopka se osnovi kombuche doda končni okus. Celoten proces je povsem naraven in podoben ostalim načinom fermentiranja, ki jih poznamo tudi pri kefirju, jogurtu ali pripravi kruha s kislim testom (sourdough ali droži).

Kako nastane vodni kefir? 

Vodni kefir nastaja skozi dvostopenjski fermentacijski postopek. Pri vodnem kefirju v prvem delu žive kulture (kvasovke in dobre, človeku prijazne bakterije), ki se nahajajo v vodnih granulah sladkano vodo pretvarjajo v vodni kefir. Ob tem tudi tukaj nastajajo mehurčki, ki vodnemu kefirju dajejo značilno strukturo. V drugem delu fermentacije dodajamo okuse. 

Kakšne so prednosti kombuche in vodnega kefirja? 

Oba napitka sodita v segment žive hrane in ne med zdravila ali prehranske dodatke. Z rednim uživanjem kombuche in vodnega kefirja blagodejno vplivamo na svoj metabolizem, saj v svoje telo vnesemo prijazne mikroorganizme, ki vplivajo na prebavo, krepitev imunskega sistema in dobro počutje. Kombucha in vodni kefir vsebujeta tudi antioksidante, s katerimi se telo bori proti prostim radikalom, ki škodujejo celicam. Pri kombuchi ocetna kislina, ki se proizvaja v postopku fermentacije, dodatno pomaga pri zaviranju slabih bakterij, ki živijo v črevesju. Z rednim uživanjem kombuche in vodnega kefirja se izboljšajo tudi koža, spanje in splošno počutje.

Iz česa se pripravlja vodni kefir in ali vsebuje sladkor?  

Osnova vodnega kefirja sta voda in sladkor. AYATANA vodni kefir vsebuje pesin sladkor.

Sladkor je eden ključnih in potrebnih elementov za proces fermentacije, zato vodni kefir vedno vsebuje tudi to sestavino. AYATANA vodni kefir vsebuje nizko stopnjo sladkorja. 

Kakšna je razlika med vodnim in mlečnim kefirjem? 

Že ime samo pove, da je ključna razlika v osnovi: vodni kefir je zasnovan na vodi, medtem ko je mlečni kefir zasnovan na mleku. Vodni kefir je tako primeren za vegetarijance, vegane in ljudi, ki imajo inetoleranco na laktozo.

 

Kako pogosto lahko pijemo kombucho in vodni kefir? 

Kombucho in vodni kefir lahko uživamo prav vsak dan. Ljudje smo si seveda različni, zato je prav, da ob začetku uživanja teh napitkov spremljamo svoje razpoloženje in prebavo. Priporočena količina kombuche ali vodnega kefirja, ki naj bi jo človek zaužil vsak dan, je torej odvisna od vsakega posameznika, zato jo tudi določimo sami. Popijmo jo toliko, da se po zaužitju počutimo dobro. To je lahko cela steklenička ali le polovica ali pa tudi več.

Kdo vse lahko uživa kombucho in vodni kefir? 

Kombucha in vodni kefir spadata med živo hrano, ki vsebuje dobre bakterije in tako blagodejno vpliva na naš metabolizem in krepitev imunskega sistema. Oba napitka lahko uživa prav vsak; tudi otroci, nosečnice, doječe matere, sladkorni bolniki, starejši. Vseeno svetujemo, da se vsi z morebitnimi zdravstvenimi težavami pred zaužitjem posvetujejo s svojim zdravnikom.

Ali je v kombuchi tudi kis? 

Ne, v pravilno pripravljeni kombuchi ni kisa. Ocetno-kislinske bakterije, ki se nahajajo v SCOBY-ju, kombuchi dodajo značilen kiselkast okus in vonj. To je naravni del fermentacijskega procesa, ko SCOBY zaužije sladkor in razvije ocetno kislino.

Ali kombucha in vodni kefir vsebujeta alkohol? 

Kombucha in vodni kefir lahko vsebujeta do 0,5 % alkohola. Vsebnost alkohola lahko dosežemo že, če doma stisnemo sok iz zelo zrelih jabolk. V kolikor po zaužitju kombuche in vodnega kefirja dobimo občutek, ki ga imamo ob uživanju alkohola, je to zato, ker gre za fiziološko naraven pojav, ko naše telo ob zaužitju dobrih bakterij centralnemu živčnemu sistemu sporoči to novico. Kombucha in vodni kefir tako ne sodita med alkoholne pijače, zato ju lahko uživajo tudi otroci, nosečnice in doječe mame. Vseeno svetujemo, da se slednje o tem posvetujejo s svojim zdravnikom.

Koliko kalorij vsebuje steklenička kombuche in vodnega kefirja? 

Steklenička AYATANA kombuche in vodnega kefirja vsebuje okoli 93 kalorij. Oba napitka sta torej odlična nadomestka sladkanim gaziranim pijačam. Poleg tega nižjega kaloričnega vnosa pa z zaužitjem kombuche ali vodnega kefirja dobimo še dobre bakterije, ki skrbijo za vašo prebavo, močan imunski sistem in dobro počutje.

Ali kombucha vsebuje teine in kofein? 

V 19. stoletju so kofeinu v čaju dali novo ime – tein. V osnovi pa gre pri kofeinu in teinu za enaka alkaloida. Razlog za novo poimenovanje je v načinu povezovanja kofeina v čaju in kavi z drugimi sestavinami in v vplivu na naše telo. Skozi postopek fermentacije se večina teina in kofeina, ki sta prisotna v črnem čaju, izgubi. Če poenostavimo lahko rečemo, da pravilno fermentirana kombucha vsebuje izredno majhne količine kofeina in, kar je morda še posebej zanimivo, ob pripravi lahko višino kofeina celo nadzorujemo in po potrebi prilagajamo. Kofein v kombuchi se poveže z naravnimi aminokislinami, ki poskrbijo, da je njegova absorpcija v krvni obtok počasnejša. 

So mehurčki v kombuchi in vodnem kefirju vedno prisotni? 

Mehurčki so vedno prisotni, nastanejo pa pri postopku fermentacije in dajejo občutek "gaziranosti".

Kako vemo, da smo zaužili preveč kombuche ali vodnega kefirja? 

Priporočena količina kombuche, ki naj bi jo zaužili vsak dan, je odvisna od vsakega posameznika. Pri nekaterih lahko izzove rahlo napihnjenost, ki se velikokrat zgodi zaradi vsebnosti CO2, ki se razvije v procesu fermentacije, pri nekaterih pa ni niti sledu o teh učinkih. Lahko pa pride do pogostejšega odvajanja urina, v skrajnih primerih pa tudi do rahlega povečanja odvajanja blata. Spremljajte svoje počutje, vsak zase najboljše ve.

V moji kombuchi plava nekaj čudnega, kaj je to?

Kombucha je živa hrana in lahko se zgodi, da se v steklenički pojavi del te zdrave kulture, ki nekoliko spominja na »meduzo«. Živa kultura sicer v času stekleničenja ni prisotna in se lahko razvije kasneje. Brez skrbi, kombucha ni pokvarjena. Gre za dodatno potrditev tega, da gre za živo pijačo in da je izdelek še vedno aktiven. Kombucho enostavno skozi cedilo prelijemo v kozarec ter uživamo v okusu in njenih dobrobitih.

Ali stekleničko kombuche in vodnega kefirja pred uporabo pretresemo? 

Kombuche in vodnega kefirja pred uporabo NIKOLI ne tresemo. Če se stekleničko trese, lahko pride do prelivanja. V steklenički se na dnu lahko pojavi sediment, ki ga lahko zaužijemo ali pa premešamo z nežnim obračanjem stekleničke na glavo.

Kako naj hranimo kombucho in vodni kefir? 

AYATANA kombucha in vodni kefir nista pasterizirana, zato ju je potrebno hraniti v hladilniku na temperaturi do 8 stopinj Celzija.

Ali lahko kombucho in vodni kefir mešamo tudi z drugimi pijačami? 

Seveda. Kombucha je krasna spremljevalka gina. Recept za naš zmagovalni kombucha gin je med recepti. Pa na zdravje sami s seboj ali v dobri družbi! 


Vodni kefir pa je izredno uporabna pijača, ki jo lahko vmešamo v svoj jutranji smoothie, poletno osvežilno limonado ali chia Reset napitek. Lahko pa pripravite tudi okusne ledene lučke, v katere poleg vodnega kefirja primešate še izbrano sveže sadje.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.