True


Recepti za umiritev prebave
Zbirka lahko prebavljivih receptov

Te muči slaba prebava? Pomagaj ji s temi recepti!


Je tvoj metabolizem len, prebava počasna ali neurejena, težave z napihnjenostjo pa vsakodnevna mora? Krivci za to so lahko številni - od neurejene prehrane (najverjetneje), preslabe kakovosti živil, premajhne količine obrokov, premalo svežega sadja in zelenjave ter posledično vlaknin, premalo zaužite tekočine ... Ja, za neurejeno prebavo smo ljudje večinoma krivi sami. :)

Zato smo zate na kup zbrali nekaj receptov, ki vsebujejo s prehranskimi vlakninami in svežimi sestavinami bogate jedi, ki bodo ob rednem uživanju dobro vplivale na tvojo prebavo, metabolizem in počutje.


Da bo prebava boljša, upoštevaj še teh nekaj nasvetov:

  • izogibaj se predelanim živilom;

  • izbiraj sveže, lahke, po možnosti sezonske in lokalne sestavine,

  • črtaj enostavne ogljikove hidrate (bele testenine, bel kruh, sladkor ...), ki te od znotraj "zapacajo",

  • zaužij čim več prehranskih vlaknin - listnate zelenjave, neoluščenih žit, semen in oreščkov,

  • dodaj pa še veliko vode (vsaj liter na 25 kilogramov telesne teže na dan) in

  • žive fermentirane napitke, polne probiotikov.

1. Vikend zajtrk sklede

Zakaj jih priporočamo?

Sestavine so sveže, lahko prebavljive, jedi nimajo dodanih sladkorjev. Smoothie sklede vsebujejo tudi naš vodni kefir, ki še dodatno pripomore k lažji prebavljivosti, pa tudi granola je domača in ne vsebuje sladkorja. Njami!

Poskusi jih! Najdeš jih TUKAJ.

 

2. Nežen zelenkast smoothie

Zakaj ga priporočamo?

  • Je hitro pripravljen,

  • vodni kefir namesto vode mu doda črevesju prijazne žive bakterije,

  • vsebuje tudi konopljina semena, ki so bogata z omega-3 zdravimi maščobami in beljakovinami,

  • vsebuje svežo špinačo (ali drugo zelenje), ki je bogato z vlakninami, in domače mandljevo maslo, ki ne vsebuje nobenih maščob/sladkorja in je pripravljeno le iz 100% mandljev.

Recept za nežen zelenkast smoothie te čaka TUKAJ.

 

3. Presni bučni rezanci z avokadovim pestom

                         

Zakaj jih priporočamo?

Presni bučni rezanci so super nadomestek klasičnih testenin. Z njimi dobiš zelo lahko jed, ki se hitro prebavi.. Omaka je obogatena z avokadom, ki vsebuje dobre maščobe, in našim spicy vodnim kefirjem z ingverjem, kar jed malce začini, našo prebavo pa še dodatno pospeši.

Recept za presne bučkine rezance: TUKAJ.

 

4. Presni rezanci iz rdeče pese s pestom

Zakaj jih priporočam?

S presnimi pesninimi rezanci je vse precej podobno kot pri zgoraj opisanih bučkinih, le da je rdeča pesa ena izmed rastlin, najbolj bogatih z vitamini, minerali in vlakninami.

Pa še to je zanimivo, da surova rdeča pesa sploh nima okusa po pesi, tako da jo lahko poskusijo tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji rdeče pese. Piko na i zagotovo doda pesto - tega priporočamo, da narediš nekoliko več, in shraniš v kozarčku na hladnem še za kasneje.

Recept za p(r)esne rezance te čaka TUKAJ.

 

5. Polnjena lečina omleta

Zakaj jo priporočam?

Je beljakovinsko in vlakninsko bogata, ker je narejena iz kombinacije dveh leč. Napolnimo jo lahko po želji in prelijemo z domačo "kislo smetano" iz kombuche.

Primerna je tako za pozni zajtrk oz. brunch kot za večerjo ali kosilo. Vsestranska, torej.

Recept za to inovativno omleto najdeš TUKAJ.

 

6. Čičerikina omleta z mlado čebulico

Zakaj jo priporočam?

Ta omleta je narejena zgolj iz čičerikine moke, namesto vode pa smo uporabili našo Hoppy Hour kombucho, ki testo naredi malo bolj rahlo (podobno kot mineralna voda). Z maso se lahko poigramo in vanjo vmešamo čebulo, začimbe, zelišča ... Po želji.

Paše ob vseh delih dneva, pa tudi po športni aktivnosti, saj je beljakovinsko bogata. Če jo po vrhu potresemo še s kakšnim svežim zelenjem (špinača, kodrolistni ohrovt, radič ...), pa še povečamo vsebnost mineralov in vlaknin in s tem še bolj pozitivno vplivamo na svojo prebavo.

Recept za to božansko omleto je TUKAJ.


Fermentirani napitki - naravna in hitra pomoč neurejeni prebavi

Si želiš, da bi se tvoja prebava uredila še hitreje? In da bi urejena tudi ostala? Potem na svoj jedilnik obvezno dodaj še fermentirane napitke. V našem črevesju namreč izredno pomembno vlogo opravljajo bakterije, ki so naravno prisotne v črevesju. Če se zaradi slabih življenjskih navad in dolgotrajno neurejene prebave njihovo število zmanjša ali pa poveča število "slabih", pride do številnih prebavnih težav: krčev, napenjanja, zaprtja ...

Kombucha za zdravo prebavo


Kombucha (isto velja tudi za vodni kefir) je živa pijača. To pomeni, da  je polna naravno prisotnih bakterij, ki so identične tistim, ki že prebivajo v tvojem črevesju. Z rednim pitjem kombuche in vodnega kefirja te bakterije dodaš, da lahko skupaj še bolje opravijo svoje delo. Tako se tvoja prebava umiri in izboljša, pa tudi tvoj metabolizem se pospeši, vsesplošno dobro počutje in velik nivo energije pa sta še dodatna pika na i.

Poleg tega so naši fermentirani napitki okusni, mehurčkasti in poživljajoči, zato niso samo zdravi, ampak so prava popestritev vsakodnevnega jedilnika.

Zato hitro skoči v našo spletno trgovino po svojo zalogo kombuche in še dodatno pomagaj prebavi!


Prijava za komentiranje
Gin kombucha, pijača tega poletja

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.