True


Naravni viri probiotikov
Kako in zakaj v telo vnesti čim več probiotikov naravnega izvora

Pozabljene modrosti naših prednikov

Probiotiki danes niso več neznanka.

Vsi vemo, da so probiotiki skupek tistih dobrih bakterij, ki so bodisi takšne, kakršne že imamo v telesu same po sebi, bodisi so njim podobne. Z vnašanjem probiotikov tako vzdržuješ naravno, zdravo ravnovesje bakterij v črevesju, s tem pa pridobiš kup koristi, ki ti jih prinaša redno uživanje probiotikov.

Vse to vemo, ker na njihovo vlogo in koristi za naše zdravje opozarja vse več strokovnjakov, pa tudi izdelovalcev oziroma prodajalcev prehranskih dopolnil. Nekatera med njimi so bolj, druga manj kakovostna - če izbereš probiotike v kapsulah, preveri, da vsebujejo čim večje število različnih sevov bakterij. Dobro je tudi, da občasno zamenjaš znamke, da pokriješ čim večje število različnih sevov oziroma njihovih kombinacij.

Kako pa so v svoje telo probiotike vnašali naši predniki? Bolj preprosto, kot morda misliš.


Naravni viri probiotikov

Najboljši naravni vir probiotikov so zagotovo fermentirani izdelki. Skozi zadnja desetletja smo moderni ljudje začeli opuščati modrosti naših babic, ki danes dosegajo blizu 100 let in so svoje zdravje in dobro počutje ohranjale tako, da so na jedilniku redno imele:

  • kislo zelje,

  • kislo repo,

  • vložnine (rdečo peso, kumarice, papriko ...),

  • fermentirane napitke (vodni in mlečni kefir ter kombucho),

  • kislo testo oziroma testo z drožmi ...

Danes se k sreči fermentirani izdelki vračajo na naše menije - z drožmi pečemo že vse od palačink do pic, doma varimo svojo kombucho in vlagamo raznoliko zelenjavo, na razpolago pa imamo še več naravnih fermentiranih izdelkov, ki so k nam prišli iz tujine: azijski kimči, tempeh, miso itd.

Kimči oz. kimchi je tradicionalna fermentirana korejska jed iz začinjene zelenjave (pogosto zelje). Fotografija: Portuguese Gravity na Unsplash

Na žalost pa je večina ostalih živilskih izdelkov na trgu, ki se oglašujejo kot probiotični, močno procesiranih in z bakterijskimi sevi oplemenitenih po mnogih ciklih živilske obdelave. Poleg tega se naknadno dodani probiotiki velikokrat v črevesju ne zadržijo dovolj časa, da bi prinesli očitne koristi.

Ne glede na to, kako znani so probiotiki tebi, pa se z njimi zagotovo srečaš vsaj takrat, ko ti jih v lekarni priporočijo ob prevzemu antibiotikov. To je seveda vsekakor smiselno, saj antibiotiki učinkujejo kot antimikrobna terapija, ki uniči vse pred seboj – tako slabe kot dobre bakterije v tvojem črevesju.

V tvojem črevesju namreč biva okoli 1000 vrst bakterij hkrati. Debelo črevo je z bakterijami najbolj bogato – v njem biva nekje 1000 bakterij na vsak gram! Vso to življenje ima ogromno vlogo pri uravnavanju tvojega zdravja, počutja in tudi fizične podobe.

Kakšne so koristi probiotikov?


Probiotiki, katerih naravni vir so predvsem fermentirani izdelki, imajo številne prednosti in koristi za naše zdravje.

To so samo nekatere od koristi probiotikov, ki kot vidiš pozitivno vplivajo na številne težave in jih izboljšujejo ter celo preprečujejo. Najbolj vidne koristi probiotikov so:

  • Izboljšan imunski sistem - 70 % tega namreč izvira prav iz črevesja.

  • Odpravljanje zaprtja.

  • Povečana absorpcija hranil, kar je še posebej dobrodošlo pri t. i. lenem ali prepustnem črevesju.

  • Blagodejen vpliv na alergijske reakcije.

  • Preprečevanje z antibiotiki povzročene driske.

  • Zmanjšanje možnosti za vaginalne okužbe in vnetja sečil.

  • Pomoč pri uravnavanju telesne teže.

  • Omilitev duševnih težav.

  • Znižanje ravni holesterola in pritiska.

  • Preprečitev raka debelega črevesja.

  • Pomoč pri laktozni intoleranci.

  • Omilitev rasti patogenih bakterij, kot je e.coli.

  • Pomoč pri kroničnih obolenjih in avtoimunih boleznih.



Kakšna so tveganja, če bakterij v črevesju ne spraviš v ravnovesje?

Kot vidiš, je zadostno število dobrih bakterij v črevesju zelo pomemben dejavnik za ohranjanje dobrega počutja in zdravja.

Zato je jasno, da ima porušeno ravnovesje v črevesju seveda svoje posledice.

Trajno prevladovanje toksinov v predelu debelega črevesja lahko privede do sindroma razdraženega črevesja ali hujšega vnetja.

Če opažaš

- spahovanje,
- napihnjenost,
- napenjanje,
- bolečine v trebuhu,
- zgago,
- zaprtje ali
- imaš slabo krvno sliko,

je čas za ukrepanje!

S polnovredno hrano, obogateno s fermentiranimi izdelki in probiotiki, svojemu črevesju olajšaš nalogo in obnoviš mikrofloro.

V resnih primerih se seveda močno priporoča jemanje probiotikov v obliki kapsul s sevi, ki bodo delovali prav tvoji situaciji prilagojeno. 


S polnovredno rastlinsko prehrano, obogateno z naravnimi fermentiranimi izdelki, lahko svojemu črevesju močno olajšamo njegovo nalogo.

Kaj so prebiotiki in zakaj so pomembni?

Ob besedi probiotiki pa pogosto slišimo še eno, precej podobno: prebiotiki.

Kaj pa so prebiotiki - so tudi ti pomembni? Zakaj se o njih govori manj?

Prebiotiki so živila, ki

  • nudijo hranila za zdravo črevesno floro,

  • nudijo hranila probiotikom - z njimi ti lahko optimalno, dolgo in uspešno delujejo, se bolje razmnožujejo in so na splošno bolj aktivni - kar pomeni, da ti tako prinesejo še več koristi!

Gre za živila, bogata z vlakninami, ki jih največ v telo lahko vneseš z uživanjem

  • bogate,

  • nepredelane in

  • polnovredne hrane rastlinskega izvora,

torej z zelenolistno zelenjavo, stročnicami, semeni (kot je mlet lan), oreščki, artičokami, ječmenom, porom, špinačo, čebulo itd. Poleg prebiotikov na zdravo ravnovesje črevesne flore izjemno dobro vplivata topinambur in žitna kava, če pa te prime močna želja po sladkem, pa je najboljša izbira sirup yacon, starodavno sladilo in energijska bomba za zdravo črevesje.


Iz kodrolistnega ohrovta lahko pripraviš številne različne jedi, ki so okusne in dobro vplivajo na tvojo črevesno floro.

Je kombucha probiotik? Kaj pa vodni kefir?

Kot verjetno že veš, smo v AYATANI za svoj domači ključnik (#) izbrali slogan

#CleanGutHappyButt - torej čisto črevo za veselo ritko ;).

S tem smo želeli poudariti, kako pomembno vlogo imajo fermentirani napitki, kot naša kombucha in vodni kefir, pri ohranjanju črevesnega zdravja, ki tako močno vpliva na številna področja našega življenja.

Tudi na dve najpomembnejši, kot vedno trobimo:

  • na imunski sistem (70 % celic imunskega sistema nastaja v črevesju) in

  • na dobro počutje (90 % serotonina, hormona sreče in dobrega počutja, se tvori v črevesju).

Kombucha je bogat vir skupine vitaminov B, ocetne kisline, glukozaminov, pa tudi kar nekaj sevov probiotikov, kot so Acetobacter, Saccharomyces, Brettanomyces, Lactobacillus, Pediococcus, Gluconacetobacter kombuchae in Zygosaccharomyces kombuchaensis.

Pri vodnem kefirju najdemo še mnogo več koristnih sevov, vsebuje pa nekoliko manj encimov in koristnih kislin.

Vodni kefir deluje kot odličen probiotični napitek širokega spektra, medtem ko je kombucha mešanica probiotikov in hranil, ki urejajo prebavo. Seveda se vsebnost probiotikov razlikuje od izdelka do izdelka.


Ne le kombucha, tudi vodni kefir je odličen vir probiotikov.

Je vseeno, kakšno kombucho pijem?

Odgovor na vprašanje, ali so vse kombuche, ki jih najdeš na trgovskih policah, je preprosto. Ne, niso vse enake in ne, ni vseeno, kakšno izbereš!

Večina komercialno prodajane kombuche ter vodnega kefirja je pasterizirana, sploh v tujini, pa tudi pri nas se že pojavlja.

Pasterizacija pomeni, da so bili produkti segrevani. S segrevanjem živim organizmom preprečimo, da bi delovali še naprej, zato je izdelek bolj stabilen.

Je torej pasterizacija kombuche dobra ali slaba stvar?

- s pasterizacijo izdelku avtomatično podaljšamo življenjsko dobo (dlje je uporaben),
- pasteriziranega izdelka nam ni treba shranjevati v hladilniku, kar je v večjih in manjših trgovinah pogosto velika težava,
- a pasterizacija avtomatsko pomeni, da so ti produkti osiromašeni živih organizmov in posledično tudi ne morejo imeti tako bogatega vpliva na naš prebavni trakt, kot ga mnogi opevajo.

Če gledamo samo z vidika priročnosti za shranjevanje, je pasterizacija kombuche dobra, a z vidika njenih številnih dobrobiti, ki jih ima prav zahvaljujoč dobrim živimo organizmom, pa ni najboljša.

Zato vedno izberi živo, nepasterizirano kombucho in vodni kefir!

Takšna sta tudi vodni kefir in kombucha AYATANA, ki imata zato nekoliko krajši rok uporabe, kot ga poznaš pri "običajnih" (neživih) izdelkih.

Sta živa, nepasterizirana, nefiltrirana, polna še drugih mikrohranil, pomembnih za tvoje celostno dobro počutje (od vitaminov do mineralov in antioksidantov). Z rednim pitjem kakovostnih fermentiranih pijač si zagotoviš čisto črevo, odlično počutje in boljši imunski sistem.

Zato še danes naroči svojo kombucho in vodni kefir, polna živega in dobrega.

Prijava za komentiranje
Kombucha in joga - popoln par
Dve starodavni modrosti za blaženje tegob sodobnega življenjskega sloga

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.