True

O izdelkih AYATANA, ki so na voljo v trgovinah Lidl
Zakaj sploh izbrati kombucho in vodni kefir?

Že veš najboljšo novico EVER?

Vrhunski slovenski fermentirani izdelki AYATANA so na voljo tudi v vseh trgovinah LIDL! 🥳️

Zbrali in popisali smo jih kar v temle članku - za lažjo odločitev, katerega izbrati.

(P. S. Odločitev bo silno težka - zakaj, preberi spodaj!)

(P. P. S. Najdeš jih v hladilniku ❄️)


Kaj sploh je kombucha in kaj vodni kefir?


Za začetek bomo na kratko opisali, kaj sploh sta kombucha in vodni kefir. Obe imeni se pojavljata vse pogosteje, a veliko ljudi ni povsem prepričanih, kaj sploh to je - in zakaj je to nekaj posebnega in dobrega za njih.


Kombucha oz. kombuča

  • je nepasteriziran, fermentiran napitek na osnovi sladkanega črnega čaja, ki mu v sekundarni fermentaciji izbrani dodatki dajo okus.

  • je v osnovi rahlo kiselkast, osvežilen in naravno mehurčkast napitek.

  • sodi v kategorijo žive hrane - polna je dobrih živih bakterij in kvasovk. Točno takšne so že prisotne v tvojem črevesju.

  • pomaga črevesju, da bolje opravlja svojo funkcijo. Njegova glavna funkcija pa je varovanje tvojega zdravja! Presenečenje? :) Ja, kar 70 % vseh imunskih celic nastane v črevesju;

  • čisti črevesje in odpravlja prebavne težave. Ko je črevesje čisto, se lažje posveti obrambi, črpanju hranil iz hrane, pa še ti imaš hitrejši metabolizem in več energije;

  • po pričevanju nekaterih pomaga odpravljati tudi želodčne težave;

  • AYATANA kombucha je narejena iz kar se da lokalnih, domačih sestavin (zaplete se pri črnem čaju 😉) v mladem podjetju iz Lesc na Gorenjskem. Izključno iz pravih sestavin, po tradicionalnih postopkih in brez bližnjic; so p vse sestavine EKO certificirane;

  • vse AYATANA okuse je ustvari eden največjih slovenskih strokovnjakov za fermentacijo, doktor biologije in kulinarični navdušenec Martin Turjak. Takšnih okusov, kot jih zvari Martin, ne najdeš kar tako!

  • čeprav kombucha vsebuje sladkor, tega bakterije med prvo fermentacijo večinoma predelajo, zato ima nizko energijsko vrednost, številni diabetiki pa poročajo, da ne vpliva na dvig njihovega krvnega sladkorja;

  • je fermentirana, a ni alkoholna*; pripravljena je na osnovi črnega čaja, ker tako mora biti :), ima pa zelo nizko količino kofeina;

  • je primerna za vse ure v dnevu, vse starosti, vse ljudi, vse dni v letu in vse priložnosti;

  • je živa in jo moraš shranjevati na temperaturi do max +8 °C;

  • je osvežilen napitek, ki izredno pozitivno vpliva na tvoje zdravje, razpoloženje in celostno dobro počutje.

*Ker je kombucha pijača, v kateri fermentacija poteka povsem naravno, lahko vseeno vsebuje sledi alkohola (podobno kot recimo kislo zelje, zelo zrela banana, domač iztisnjen jabolčni sok ipd.), ki pa so običajno zanemarljive (pod 0,5 %).

V trgovinah LIDL sta na voljo dva okusa EKO kombuche AYATANA:

Clarico-3 Columns Style 2

Retro cola (okus kole) 

Osvežilna, sladko kiselkasta, mehurčkasta. Edinstvena in enostavno ... popolna! Odlična je sama, z ledom in rezino limone, pa tudi za mešanje z drugimi pijačami.

Clarico-3 Columns Style 2

Beach please (okus mojito) 

Si za plažo? Potem je zate kombucha z okusom mojita (meta&limona). Polna živega, dobrega, iz lokalnih slovenskih sestavin. Okus poletja, shranjen za jesen!

Vodni kefir

  • je tako kot kombucha nepasteriziran, nefiltriran, fermentiran ter zdrav in okusen napitek, ki nastane po dvostopenjskem procesu fermentacije;

  • za razliko od kombuche je njegova osnovna sestavina sladkana voda, kefir pa nastane zaradi živih kefirnih zrn; za okus mu lahko dodamo različne dodatke;

  • tudi prednosti vodnega kefirja so podobne kombuchinim: dobre bakterije izboljšajo prebavo, pospešijo metabolizem, izboljša se splošno počutje, videz kože, spanec, imunski sistem ... Prednosti je ogromno!;

  • vodni kefir in mlečni kefir sta popolnoma različna napitka (prvi na osnovi vode + vodnih kefirnih zrn + dodatkov za okus, drugi na osnovi živalskega mleka + mlečnih kefirnih zrn);

  • tako kot kombucho ga shranjujemo na temp. do +8 °C, tudi alkohola in kofeina ne vsebuje, ima nizko energijsko vrednost, ostanki sladkorja po prvi fermentaciji pa so predelani in jih ne moremo enačiti z navadnim rafiniranim sladkorjem;

  • piješ ga lahko kadar koli v dnevu - zjutraj na tešče prebudi črevesje, pred ali po jedi umirja želodec, popoldne poživlja in napolni z energijo, zvečer prebavni sistem pripravlja na počitek. Tako kot kombucha je primeren za prav vse ljudi in vse priložnosti.

V trgovinah LIDL je na voljo EKO vodni kefir AYATANA

Clarico-3 Columns Style 2

Spicy glow (okus ingverja in limone) 

Okus limone in ingverja je večen in se vedno prileže - v poletni vročini ali zimskem hladu. Zaradi kakovostnega hladno stiskanega 100% ingverjevega soka je ta kefir rahlo pikanten, a obenem prijetno mehurčkast in osvežilen. Poleg pozitivnih učinkov, ki jih ima vodni kefir že sam po sebi, se zaradi glavnih dveh sestavin za okus (ingverja & limone) ta vodni kefir lahko pohvali še z drugimi prednostmi. Ingver deluje protivnetno, preganja viruse prehlada, pomaga pri želodčnih in prebavnih težavah, ugodno deluje na jetra ... Limona pa se lahko pohvali zlasti z visokim deležem vitamina C.

Ko naslednjič obiščeš trgovine LIDL, v hladilniku zato poišči še žive fermentirane napitke AYATANA. Uživaj v njihovem edinstvenem okusu, pomagaj prebavi in okrepi svoj imunski sistem.

Ne pozabi in
- nas označi na FB/IG (@ayatana.eu)
- uporabi naš #CleanGutHappyButt in
- naše stickerje (poišči "Ayatana" v GIPHY-ju).

Clarico-Full Image


IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: 

Vse informacije v tem članku in na našem spletnem mestu niso in ne predstavljajo zamenjave za uradno in strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo in/ali zdravljenje. Vse vsebine, vključno z besedili, grafikami, fotografijami in informacijami, ki so zapisane na tej strani ali so preko nje dostopne, so namenjene splošnemu izobraževanju in informiranju bralcev/obiskovalcev.

Sign in to leave a comment
Kaj je kombucha?
kombucha - kaj je, kako je narejena, za kaj je dobra

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.